–  V Å R  H I S T O R I A  –
–  VÅR HISTORIA  –

INTERVJU:

Vägen till det nya yrket – fönsterrenoverare.

Vägen till det nya yrket – fönsterrenoverare.

För 40 år sedan, 1983, startade Conny Nordensvärd Fog & Fönsterservice, eller som företaget då hette: Glasgrabbarna, som var ett glasmästeri. Som en av de allra första i branschen har Conny Nordensvärd gjort en imponerande resa, han utvecklade ett rent glasmästeri till ett fönsterrenoveringsföretag.

I år (2023), är det 40 år sedan Conny Nordensvärd startade Fog & Fönsterservice. Det blir fröet till en helt ny bransch – fönsterrenoveringsbranschen.

Startskottet 1983

När han som glasmästare drog igång sin verksamhet, 1983, tyckte han under några år att det var jobbigt att ha ett rent glasmästeri eftersom framförhållningen var så kort. 

– Vi visste bara två veckor framåt vilka jobb vi hade, berättar Conny Nordensvärd, grundare av Fog & Fönsterservice.

Trots att det fylldes på med nya jobb hela tiden tyckte han att det fanns en osäker hantering av ekonomi, planering etcetera. Connys mål var att hitta en nisch där han kunde planera och göra större jobb under längre tid. Men han visste ännu inte hur han skulle göra för att nå dit.

– När en firma som målade och snickrade och då arbetade med att renovera fönster ringde mig och frågade om jag kunde komma och glasa, åkte jag dit och hjälpte dem. Kom ihåg att yrket fönsterrenoverare fortfarande inte fanns då. 

När Conny på plats såg vad firman jobbade med började han fundera och konstaterade att det fanns jobb där i flera månader. 

Såg en helhet – yrket fönsterrenoverare

– Det är ju väldigt bra! Jag såg ett behov men då fanns det inga firmor som jobbade renodlat med fönsterrenovering. Kort efter det ryckte jag i lite trådar, började anställa folk och se till helheten. Om jag får ett hus där fönstren ska renoveras är det ett par månaders jobb, resonerade jag. Då blir det mycket lättare att planera. Det var så det startade, någon gång i slutet av 80-talet – klivet från glasmästeri till att renovera fönster. Ett nytt yrke hade fötts.

I samband med det ändrade Conny firmanamnet till Fog & Fönsterservice och kallade sin verksamhet för fönsterrenovering.

– Vår nisch blev ett riktmärke för branschen. Vi var en av de första firmorna som hade helhetskonceptet. I princip inga renodlade firmor sysslade enbart med att renovera fönster. Fogen var först med att ta in både målare, glasmästare och snickare internt (in house).

De andra firmorna som var Fogens konkurrenter då var till exempel ett måleri som tog in en snickare eller glasmästare. Eller omvänt ett snickeri som tog in målare och glasmästare.   

Conny och gänget, någon gång under 80-talet. På baksidan av fotografiet står det “Bilflottan”.

Blev ett koncept på 90-talet

Under 90-talet hängde fler företag på den nya nischen fönsterrenovering, som mer och mer blev ett koncept. Fogens konkurrenter hade i regel max 2-4 man anställda. Connys firma hade runt 50 anställda redan på 90-talet och höll då som nu till i Storstockholm. 

– För att få ett litet perspektiv på hur branschen såg ut i början av 90-talet, tänk på filmen Drömkåken (1993), med Björn Skifs i huvudrollen. Då åkte hantverkare runt i Chevrolet Van och alla skyllde på alla om något misstag gjordes eller varför inte tidplaner hölls.

Många beställare av fönsterrenovering tröttnade på det. När beställarna hörde talas om att Fogen hade ett helhetskoncept, där alla yrken som krävs för att renovera fönster samlades i ett enda företag – som dessutom tog ett helhetsansvar – blev efterfrågan stor på Fogens kompetens. 

– Det har också bidragit till att statusen på fönsterrenoverare har höjts i branschen. 

Leder utvecklingen i branschen

Conny berättar att Fogen har varit en av de ledande aktörerna gällande utvecklingen i branschen genom åren. Han lyfter fram att verkstäderna dit bågarna körs har utvecklats mycket. 

– Idag är det mer rationellt tänkande, lite löpande bandprincipen. Arbetsmiljö och ergonomi har fått större plats. Det är helt enkelt mer seriöst nu mot vad det var på 80- och 90-talen. 

Kvalitén på jobben har också blivit rejält mycket bättre. Konkurrensen är annorlunda idag. Idag finns det väldigt duktiga och seriösa kollegor som också tänker mycket utveckling.

– Det betyder att vi hela tiden måste vara på tå. Det gillar jag, för den dagen vi blir trötta och mätta ska vi göra något annat. 

Som en av de senaste sakerna som vi kommer höra mer om i framtiden är underhållsavtal, som ett erbjudande till bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. 

– Jag har jobbat med det sedan 90-talet, men det är först nu det börjar lyfta. Det är Fogens nuvarande vd, Esbjörn Hallgrens förtjänst att vi nu gått i mål med underhållsavtal. För några år sedan tänkte jag att jag måste hitta en kronprins som tar över när jag lämnar Fogen en dag, någon som tänker som jag, som är engagerad som jag och kan föra min ”bebis” vidare. Då hittade jag Esbjörn, jag kände honom sedan tidigare. Han gör ett fantastiskt jobb. 

Energieffektiva fönster

Conny berättar gärna också om energieffektiva fönster, som det pratas mycket om idag.

– Det har vi hållit på med i 30 år. Där har vi länge varit ganska ensamma på marknaden, att ta vara på gamla fönster och bygga om dem så de håller moderna energivärden. Det är ju ett enormt resursslöseri att bara kasta ut gammalt virke som kan hålla i 100-tals år till. Men det kräver att någon tar hand om det på rätt sätt.

Som tidigare vd, hur har du drivit Fog & Fönster genom åren?

– I mitt ledarskap har jag i alla år använt mig av mina erfarenheter som jag fått som tränare inom Hammarby friidrott. Jag har varit tränare i många år, från att jag som 23-åring startade firman och framåt.

Mycket av Connys roll har varit att få alla att jobba tillsammans mot samma mål, så har han tänkt i hela sitt yrkesverksamma liv. 

– Mitt motto är fortfarande att behandla motparten med respekt så får du respekt själv. Det är också viktigt att jobba tillsammans med andra, inte för sig själv. Vi backar upp varandra. Att känna energin från mina kamrater. Det är därför jag tycker att det fortfarande är kul att gå till jobbet.

Läs mer om hur vi arbetar idag.

Conny när det begav sig. Notera de matchande röda navkapslarna! Färgen som blivit en del av Fogens signum ända fram till idag.

Beställ våra gratis styrelseguider

Beställ våra gratis styrelseguider

Båda vänder sig till bostadsrättsföreningar och ni som sitter i styrelsen. Den första guiden går igenom de viktigaste stegen vid en fönsterrenovering och vad man bör tänka på. Den andra går igenom hur viktigt det är med rätt underhåll.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Prata med en av vår experter för att få veta mer om vårt kvalitetsarbete.

08-771 77 55